miércoles, 11 de diciembre de 2013

PART EXPERIMENTAL!

OU EN VINAGRE

1.- Objectius:

Comprovar, experimentalment, que passa quan es fica en contacte la closca de l'ou amb el vinagre.

2.- Material:
  • Ou 
  • Vinagre comercial
  • Un pot de melmelada gran amb tapa
  • Recipient amb aigua per netejar

3.- Procediment:

1) En un pot de vidre una mica gran, introduïm un ou de qualsevol mida.

2) Afegim vinagre comercial fins que s'ompli el pot i l'ou quede completament cobert.

3) Tanquem el pot amb la seva tapa corresponent i el deixem en un racó durant una setmana més o menys.

4) Passats els set dies, l'ou es treu i es meteje amb aigua.

4.- Resultats:

L'ou és una cèl·lula,  fràgil i dura (per fora) perquè està embolcallat en una closca de calci (carbonat de calci, per ser més exactes), si aconseguim desfer-nos de la closca sense derfer-nos de la membrana aconseguirem que l'ou es torni permeable. En aquestes dues imatges es pot comparar exactament la diferència entre l'ou aban i després de la seva reacció amb vinagre.



Per aquest motiu, quan la closca de l'ou està en contacte amb el vinagre (àcid acètic), es forma acetat de calci que és soluble en aigua i forma àcid carbónic, que al seu temps es descompon en aigua i dióxid de carboni. Aquest és un gas, i d'aquí les bombolles que s'observen.

Quan passen els set dies, es veu com la closca de l'ou ha desaparegut, i s'ha tornat com una pilota de pin pon i rebota, mentre que el rovell està a dins i, a fora, s'ha format una capa transparent.

En el següen enllaç, es pot veure el vídeo d'aquesta pràctica:  http://www.youtube.com/watch?v=eZPU5wvBVoA 

No hay comentarios:

Publicar un comentario